Dos 4.996 km de lonxitude do litoral do Estado español, Galiza é a nación con máis extensión ( 1.720 km), ten o 35 % do total. Claro é que o 100% do litoral galego debería ser 100% galego e dispormos de todas as competencias. Olláparo é teimoso nisto das competencias, fixémonos grandes e querémolo todo, para ben e para mal. Dos 313 concellos, 71 son costeiros e mora o 50,65% da poboación galega e a maior parte do tecido industrial. Así o salienta o informe 2012 de Greenpeace,Destrución a toda costa. Mais esta non é a razón principal, coñecido é o relevo das nosas ribeiras e a contorna litoral para a economía do país, ao que lle tiran o 68%,68 os ingresos das empresas veñen das instaladas en toda a faixa costeira. Non, o interese do informe de Greenpeace é que nos alerta do límite de saturación:
“… un modelo de ocupación próximo al límite de saturación, con graves problemas de dotación en servicios y equipamientos básicos (saneamiento, espacios verdes…) y tipologías arquitectónicas dispares y ajenas al paisaje y a las necesidades del entorno. Una situación que deriva en la pérdida de autenticidad, o mejor dicho, de especificidad del destino turístico con la consecuente y evidente merma de su capacidad de atracción. En la gestión turística de espacios litorales y, en concreto en Galicia, se detecta normalmente una falta de cooperación entre la administración y las comunidades locales. La participación de las comunidades locales en la planificación y gestión turística litoral ha sido escasa, por no decir nula293. La participación local es fundamental porque son las comunidades locales las grandes conocedoras de los territorios y las capaces de plantear medidas de actuación con el objetivo de poder corregir las disfuncionalidades ocasionados por el desarrollo de actividades turísticas y de ocio sobre el territorio.”
Hai poucos meses asistimos ao asulagamento das ribeiras da Frouxeira (Olláparo 28 de Xaneiro de 2012 ) coma consecuencia da alteración das canles de drenaxe natural. No 2009 o Concello permitía a maior “chapuza” posibel , co permiso de Medio Rural, abrir un cano de saída ao mar que alterou gravemente o ritmo de asulagamentos, a eosión do sistema dunar que protexe a lagoa do mar. Greenpeace afirma que a xestión de licenzas non tivo en conta a dinámicas lacustres, a modificación do rexime hidro-ecolóxico, e que nengún documento do Concello considera como zona inundable o que a xente do lugar sabía de certo.
Da ría de Ferrol afirma con contundencia: ría doente sen remedio á vista. A todo o que xa sabemos véñense sumar a actividade de Reganosa ( que está a acelerar a desfeita da ría , entullando de vertidos as enseadas de Mugardos, Gándara e Caranza) , o portor exterior que impide a axeitada renovación das augas dunha ría moi fechada e a inexistencia dun sistema axeitado de depuración de augas.
As augas da Magdalena en Cedeira seguen a ter unha cualificación de «insuficiente”. As análises que miden a concentración de Esterococos intestinais e Escherichia coli mostran cá ría de Cedeira segue a recibir augas residuais mália termos unha ría aberta dabondo para unha axeitada renovación das súas augas. A excesiva urbanización de varios treitos da ría, nomeadamente San Isidro e todo o paseo da Magdalena están a acelerar este proceso. A destrución ambiental ten un prezo.
Greenpeace.Informe 2012.
Dispoñibel en: http://www.greenpeace.org/espana/Global/espana/report/costas/DTC%202012.pdf
c9 penoso ver o pouco que nos imrotpa os seres humanos o cambio clime1tico e as sfaas nocivas consecuencias. Aednda pensemos que non e9 grave pero a Terra este1 sufrindo cada vez con me1is intensidade as consecuencias do cambio clime1tico. Si non tomamos medidas pronto a saber cf3mo estare1 a Terra dentro duns anos•bfQue quere dicir que o fitoplancto este1 no inicio das cadeas trf3ficas marif1as?. bfPorque a diminucif3n da cantidade de fitoplancto fareda baixar a producif3n de mexillf3n? O fitoplancto e9 o conxunto de organismos acue1ticos que son a base da cadea trf3fica dos ecosistemas acue1ticos porque sirve de alimento para os organismos maiores, por exemplo algfans animais marif1os. Os mexillf3ns son uns moluscos que se alimentan mediante a filtracif3n de fitoplancto •bfQue9 e9 o pH?. bfPorque baixa ao aumentar a cantidade de dif3xido de carbono disolto na auga? O pH (potencial de hidrf3xeno) e9 unha medida da acidez dunha disolucif3n, por exemplo o auga. O CO2 e9 un elemento que este1 disolto na auga e que e9 beneficioso para que as plantas produzan O2, pero o mesmo tempo un exceso de CO2 non sereda beneficioso para os peixes.Co aumento de temperatura o CO2 da auga aumenta e o pH disminfae producindo ased un aumento da acidez da auga.•bfPorque un pH menor vai danar as cunchas dos moluscos? Porque o diminuedr o pH da auga aumenta a acidez e isto fai que animais como os moluscos, se vexan afectados. A acidez da auga pode chegar ata a disolver as sfaas cunchas.•bfCres que a informacif3n proporcionada neste veddeo e9 fiable?. bfPorque?. Si porque na investigacif3n dos problemas do cambio clime1tico e as sfaas consecuencias nos ecosistemas marif1os e na bioloxeda marif1a , este1n participando moitos investigadores de todos os paedses. Ademais Galicia tame9n este1 formando parte desta investigacif3n polo tanto os datos que tef1en sobre as costas galegas este1n verificados.