off
América, Economía, Europa, Globalização, Meio ambiente, Mundo — 9 Agosto, 2019 at 7:15 a.m.

Coma menos carne e non guinde comida, a receita da ONU contra a emerxencia climática

by

Os científicos advirten de que o prezo dos alimentos subirá e tamén a fame, debido á mudanza climática. Ascensión das mega-facendas, como o modelo norte-americano de agricultura intensiva está invadindo o mundo

Para combater as emerxéncias climáticas, é esencial facer mudançzas no sistema alimentar mundial. Esta é a principal conclusión do IPCC, o grupo internacional de cientistas do clima da ONU, en seu novo relatório sobre a mudanza climática e a terra, apresentado en Xenebra onte e aprobado após vários dias de deliberacións. A receita do especialista é clara: é necesário reducir o consumo de carne e eliminar o desperdício de alimentos.

Somente cunha “mudanza na dieta” da populación mundial, o mundo poderia economizar 8 Gt de CO2 por ano em 2050, de acordo cos cálculos da ONU, unha cantidade que representa 22% das emisións anuais actuais (cerca de 36 GtCO2) . A proposta do grupo dos cientistas climáticos mais prestixiados do mundo é “unha dieta baseada en alimentos vexetais, como cereais, leguminosas, froitas, vexetais, sementes ou froitas secas, e con alimentos de orixe animal producidos en sistemas sustentábeis de baixas emisións de gases conefeito de estufa “.

Mas a agricultura non apenas contribui para a mudanza climática, mas tamén sofre suas consecuencias mais diretas. De feito, de acordo co novo relatório do IPCC, a temperatura do ar na superfície da Terra subiu 1,5 ºC en relación à era pré-industrial, o dobro do que ten feito en escala global (contando a terra e oceano), que é 0,87 ° C.

A aposta implica necessariamente reducir o consumo de carne, xa que a pecuária é hoxe a principal fonte de emisións no sector agrícola. O estudo, de feito, coloca o preto sobre branco en alguns dados xa coñecidos, pois é que o sector agrícola (que inclui a pecuária) é responsábel por 23% das emisións mundiais de gases de efeito estufa. En particular, emite 13% de todo o CO2, mas 44% de metano e 82% de óxido nitroso (N2O), outro gás com efeito de estufa, moito menos presente na atmosfera, mas 300 veces mais potente. que o CO2. Metade desas emisións de N2O e a maior parte das emisións de metano proven do gado.

A demanda por alimentos mais baratos e menores custos de produción está transformando campos verdes em galpóns industriais para procesar grandes cantidades de carne e aves.

Os EUA lideraran o mundo na agricultura a larga escala, sendo pioneiros no uso de crianza intensiva de gando en faceendas de cochos, galpóns de gado e currais de ovelkas. Actualmente, existen apenas nos EUA mais de 50.000 instalacións  clasificadas como operacións concentradas de alimentação animal (CAFOs), con outro cuarto de millón de instalacións a escala industrial abaixo dese limiar.

En todo o mundo, os países en desenvolvimento, en particular, foran rápidos em recuperar o atraso. A agropecuária intensiva oferece muitas vantagens sobre as áreas abertas tradicionais, não apenas as economias de custo e escala, cuidados médicos mais eficientes para os rebanhos e rebanhos e, em última análise, alimentos mais baratos. De acordo com a ONU, globalmente, os CAFOs respondem por 72% das aves, 42% dos ovos e 55% da produción de suínos

En 2000, habia unha estimativa de 15 billóns de animais no mundo, de acordo com o Worldwatch Institute. No ano pasado, ese número subiu a perto de 24 billlóns, coa maioria dos ovos, carne de polo e carne de porco producidos en facendas intensivas.

A acción humana afecta diretamente mais de 70% da superfície do solo non coberto por xeo, e a degradación do sol causada polo home xa atinxe un cuarto desa superfície. “A mudança climática exacerba esa degradación do solol, particularmente en áreas costeiras, deltas e áreas permaxel”, di o relatório, que adverte que o território sob condicións de seca está aumentando a unha taxa anual de 1%. e que en2015 xa habia mais de 500 millóns de persoas que moraban lá.

“Reduzir as reducións de emisións implica perdas irreversíbeis nos ecosistemas terrestres”, alerta o relatório

O relatório dos cientistas mais unha vez adverte que todos eses efeitos poden levar a migracións, “sexa dentro do mesmo país ou cruzando fronteiras”. Moitas persoas son forzadas a emigrar porque a seca ou a desertificacións as deixaran sen comida, e outras porque sofreran un tornado ou unha grande inundación. O clima, entón, “pode ​​levar a deslocamentos, quebrar cadeias alimentares, ameazar a fonte de alimento e contribuir para exacerbar as causas dos conflitos”, destaca o IPCC.Debido a un aumento da demanda global de carne, o número total está en constante aumento, principalmente en Asia e África, mentres que o número de porcino en Europa ou América do Norte crece máis lento ou mesmo se estanca.

Un feito aínda máis preocupante: cun aumento medio da poboación mundial, até 9.000 millóns de persoas para o 2050 (as proxeccións actuais xa acadan 10.000), os científicos prevén “un aumento do 7,6% nos prezos de cereais para 2050, o que supón un aumento dos prezos dos alimentos e un risco de inseguridade alimentar e maior fame no mundo “, segundo o relatorio apresentado esta  quinta-feira.

“A frecuencia e intensidade das secas aumentará especialmente na rexión mediterránea e en Sudáfrica”, mentres que “nas rexións máis cálidas, do quecemento xurdirán condicións climáticas sen precedentes entre o medio e o final do Século XXI “, advirten os científicos, que xa publicaran un relatorio o pasado mes de outubro que advertía de que as emisións deben reducirse á metade antes de 2030, en só unha década, para evitar os piores efectos da crise climática.

 

Creative Commons - Non comercial - ShareAlike 4.0 International License.
A maioría dos porcos – case a metade do gando total – viven na China, seguidos de Estados Unidos e Brasil. Para Europa, España e Alemaña toman o liderado, Nixeria no lugar 22 é o primeiro país africano neste ranking.Worldmapper maps. Creative Commons – Non comercial – ShareAlike 4.0 International License.

 

 

One Comment

  1. O problema é a produción gandeira, non o consumo. Coma sempre privatizar o benefício e socializar o problema.

Grazas por leres e colaborares no Ollaparo !

Este sitio emprega Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.

off