De marisco a Costa Ártabra
pode estar ben fachendosa,
polbo, andaricas, nocos,
percebe e ameixa babosa.
Longueiróns e máis coquinas,
berberechos e vieiras,
camarón, tamén centolas,
e langostas de Cedeira.
Pero ó falar do percebe
do Meixón ou da Gabeira,
da Concagada ou do Cadro
teño presente a Cedeira.
Personaxe saboroso,
de pé longo e carnoso
que te agarras ós penedos
batidos do mar furioso,
cantos por ti adoecen,
por gustarte ou por cacharte.
Ouh, cirrípido envexado
dos nosos mares, ti es arte.
Moitos se achegan aquí
pola paisaxe e a xente,
por ver o mar onde vives
na túa colonia, percebe.
Ouh, crustáceo uñado
onde agochas o teu ser,
non es regalía do mar;
daste moito a valer.
Es do marisco o primeiro
sexa cea ou xantar,
cunha xerra de bo viño
a vida nos has de alegrar.
Botas nunha pota auga
e cando está a borbullar
metes os ricos percebes
e unha presiña de sal;
cando volva a ferver
escóaslles aquela auga
e así quentiños do lume,
anque mesmo boten fume,
cunha habilidosa volta,
arrincas, sen xiringar,
o manxar máis exquisito
que poidas imaxinar.
Para gustar a delícia
non se necesita garfo,
nin coitelo nin culler;
retorcer e uli-lo bafo.
Gábante todos, percebe,
e aínda máis se es da craca;
os propios e estranxeiros,
esparexen a túa fama.
Hai quen di que é moi caro
este luxoso manxar,
mais o pescador arrisca
a propia vida no mar.
É moi raro que no ano
o mar non cobre o tributo
arramplando nun segundo
cun novel ou veterano.
Eu saúdo a eses homes valentes,
arriscados, afoutos e ousados
que loitan día tras día
coas arrotas, as vagas e o fado,
ós que en Cedeira chamamos,
non percebeiros
senón
PERCEBELLEIROS!
Cachador da cacha curta,
do raño ou mergullador,
es do mar espeleólogo,
e á vez escalador.
Boa vista e gran pericia
tés que ter, ouh, chalaneiro,
por iso con ledicia berro:
Benia a ti, percebelleiro!
Moi boa, Antón.
Ademais de que percebes e percebelleiros merezan a loa, déixasnos, con rima aleuta, boa información da ría e do marisco, cousas que pouco a pouco imos esquecendo e que vén ben que alguén as lembre.